Carpaccio z buraczków
Porcja dla 2 osób
- 1 buraczek (podłużne są smaczniejsze i słodsze niż okrągłe)
- świeża lub mrożona pietruszka
- olej dobrej jakości/oliwa z oliwek
- ocet jabłkowy
- sól i pieprz
- Buraczka myjemy pod bieżącą wodą, zalewamy wrzątkiem i gotujemy razem ze skórką do miękkości. Nie rozgotowujemy.
- Ugotowanego obieramy i kroimy w plasterki.
- Przygotowujemy sos: łączymy łyżkę oleju z łyżeczką octu, dodajemy po szczypcie soli i pieprzu.
- Buraczka układamy na talerzu, skrapiamy sosem i posypujemy pietruszką. Smacznego!
Warto zastąpić ocet spirytusowy jabłkowym, który niesie wiele korzyści zdrowotnych- m.in.reguluje proces trawienia, obniża poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy i nadciśnieniu i wiele innych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz