wtorek, 28 stycznia 2014

Pyszny dodatek do obiadu, który robimy "z niczego"


Carpaccio z buraczków
Porcja dla 2 osób

  • 1 buraczek (podłużne są smaczniejsze i słodsze niż okrągłe)
  •  świeża lub mrożona pietruszka
  • olej dobrej jakości/oliwa z oliwek
  • ocet jabłkowy
  • sól i pieprz
  1. Buraczka myjemy pod bieżącą wodą, zalewamy wrzątkiem i gotujemy razem ze skórką do miękkości. Nie rozgotowujemy.
  2. Ugotowanego obieramy i kroimy w plasterki.
  3. Przygotowujemy sos: łączymy łyżkę oleju z łyżeczką octu, dodajemy po szczypcie soli i pieprzu.
  4. Buraczka układamy na talerzu, skrapiamy sosem i posypujemy pietruszką. Smacznego!
Buraczki są źródłem witamin: C i B1, mikroelementów takich jak: wapń, potas, sód , magnez, cez i rubid.

Warto zastąpić ocet spirytusowy jabłkowym, który niesie wiele korzyści zdrowotnych- m.in.reguluje proces trawienia, obniża poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy i nadciśnieniu i wiele innych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz