poniedziałek, 27 stycznia 2014


Jabłka z cynamonem i posypką to przepis na szybkie danie na słodko :)

Jabłka z posypką
porcja dla 2 osób

Składniki:
  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • kilka orzechów włoskich
  • opcjonalnie płatki migdałowe
  • cynamon
Przygotowanie:
  1. Obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, wlewamy 2-3 łyżki wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, pod koniec gotowania dodajemy szczyptę cynamonu. 
  2. Na patelni roztapiamy łyżkę oleju kokosowego lub masła, wrzucamy wszystkie sypkie składniki (płatki, kokos, orzechy i migdały) i chwilkę podsmażamy cały czas mieszając. Uwaga- staramy się je tylko lekko zarumienić.
  3. Kiedy jabłka się rozgotują przekładamy na miseczki i posypujemy naszą posypką. Podajemy na ciepło lub po przestudzeniu. Smacznego!:)
Jabłka i wiórki kokosowe są źródłem błonnika pokarmowego. Ponadto jabłka zawierają witaminy : C, A, B1, B2, PP i B3 i składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, wapń, sód, magnez i żelazo.
Uwaga! Lepiej zrezygnuj z posypki jeśli są to pierwsze tygodnie karmienia piersią. Co ważne staraj się jej nie przypalić a jedynie LEKKO zarumienić- nie będzie ciężkostrawna. 













 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz