środa, 29 stycznia 2014

Rosół z kluseczkami to świetny pomysł na obiad w chłodniejsze dni kiedy chcemy się rozgrzać.

Rosół z kluseczkami
Porcja dla 2 osób

Rosół:
  • 3-4 skrzydełka lub 1-2 udka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka 
  • kawałek selera
  • przyprawa typu Vegeta bez chemii
  • sól, pieprz, pietruszka
Kluseczki:
  • jajko
  • pół szklanki mąki
  • sól
  1. Włoszczyznę (marchewkę, pietruszkę i seler) myjemy, obieramy kroimy. Wkładamy wraz ze skrzydełkami do garnka i zalewamy 1.5 litra wody.
  2. Gotujemy tak długo aż warzywa i mięso zmiękną, zbieramy szumowiny kiedy tylko się pojawią żeby rosół był klarowny. 
  3. Dodajemy płaską łyżkę Vegety i pieprz.
  4. Kiedy warzywa i mięso zmiękną odcedzamy je łyżką cedzakową. Marchewkę kroimy w kostkę i wkładamy z powrotem do zupy. Mięso możemy wykorzystać na 2 danie. Dla nas tylko gotowane a dla męża panierowane i usmażone na tłuszczu :)
  5. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i mąkę. Wyrabiamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąki natomiast jeśli jest zbyt gęste dodajemy odrobinę wody. Powinno utworzyć zwartą kulkę, która nie klei się do rąk z zewnątrz (w środku ciasto pozostanie lepkie).
  6. Z ciasta małą łyżeczką odrywamy kawałki (niezbyt duże bo nabiorą rozmiarów w rosole) i wrzucamy na wrzący rosół. Gotujemy ok. 20 min. Smacznego!
Drób jest źródłem białka i witamin z grupy B. Rosół zawiera cysteinę, która wspiera oczyszczanie dróg oddechowych.

Celowo nie użyłam przy gotowaniu cebuli, która powoduje wzdęcia i może być powodem bólu małego brzuszka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz