Rosół z kluseczkami
Porcja dla 2 osób
Rosół:
- 3-4 skrzydełka lub 1-2 udka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- przyprawa typu Vegeta bez chemii
- sól, pieprz, pietruszka
- jajko
- pół szklanki mąki
- sól
- Włoszczyznę (marchewkę, pietruszkę i seler) myjemy, obieramy kroimy. Wkładamy wraz ze skrzydełkami do garnka i zalewamy 1.5 litra wody.
- Gotujemy tak długo aż warzywa i mięso zmiękną, zbieramy szumowiny kiedy tylko się pojawią żeby rosół był klarowny.
- Dodajemy płaską łyżkę Vegety i pieprz.
- Kiedy warzywa i mięso zmiękną odcedzamy je łyżką cedzakową. Marchewkę kroimy w kostkę i wkładamy z powrotem do zupy. Mięso możemy wykorzystać na 2 danie. Dla nas tylko gotowane a dla męża panierowane i usmażone na tłuszczu :)
- Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i mąkę. Wyrabiamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąki natomiast jeśli jest zbyt gęste dodajemy odrobinę wody. Powinno utworzyć zwartą kulkę, która nie klei się do rąk z zewnątrz (w środku ciasto pozostanie lepkie).
- Z ciasta małą łyżeczką odrywamy kawałki (niezbyt duże bo nabiorą rozmiarów w rosole) i wrzucamy na wrzący rosół. Gotujemy ok. 20 min. Smacznego!
Celowo nie użyłam przy gotowaniu cebuli, która powoduje wzdęcia i może być powodem bólu małego brzuszka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz