Makaron z serem i kaszą jaglaną
Przepis dla 2 osóbSkładniki:
- 200 g makaronu (ja używam pełnoziarnistego)
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 2 kopiaste łyżeczki karobu (mączki chleba świętojańskiego) lub kakao
- 3 kopiaste łyżki fruktozy lub cukru
- kilka orzechów włoskich
- 300 g białego serka (serek na słodko możemy przygotować na kilka sposobów np.z serka homogenizowanego, twarogu, serka wiejskiego lub gęstego jogurtu).
- kilka łyżek jogurtu jeśli chcesz rozrobić zwykły ser twarogowy
- 2 łyżki masła
- Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu odcedź.
- Kaszę jaglaną przełóż na sitko i przelej najpierw zimną a następnie wrzącą wodą (w przeciwnym razie kasza będzie gorzka).
- Ugotuj kaszę według przepisu z opakowania, co jakiś czas czas mieszając. Kiedy kasza zmięknie i wchłonie wodę wyłącz ogień i odstaw na chwilę.
- W tym samym czasie roztop na patelni 2 łyżki masła, dodaj do nich 2 łyżki cukru i mieszaj aż cukier się rozpuści. Na koniec wrzuć 2 łyżeczki karobu/kakao i wymieszaj.
- Wlej "czekoladę" z patelni do kaszy jaglanej i zblenduj całość. Dodaj orzeszki i wymieszaj.
- Rozgnieć i wymieszaj serek/jogurt/twaróg z cukrem.
- Na talerze rozłóż makaron, masę z kaszy i twarogową. Smacznego!:)
Warto zastąpić biały makaron pełnoziarnistym ponieważ zawiera więcej błonnika,a kakao karobem, które nie zawiera kofeiny i nie powoduje alergii u niemowląt.
Zaczynamy od przygotowania makaronu pełnoziarnistego |
Kasza jaglana z karobem (lub kakaem) i cukrem |
Serek na słodko możemy przygotować na kilka sposobów: z tego co akurat znajdziemy w lodówce lub tego co najbardziej lubimy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz