poniedziałek, 6 stycznia 2014

Makaron z serem i kaszą jaglaną

Makaron z serem i kaszą jaglaną
Przepis dla 2 osób

Składniki:
  • 200 g makaronu (ja używam pełnoziarnistego)
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 kopiaste łyżeczki karobu (mączki chleba świętojańskiego) lub kakao
  • 3 kopiaste łyżki fruktozy lub cukru
  • kilka orzechów włoskich
  • 300 g białego serka (serek na słodko możemy przygotować na kilka sposobów np.z serka homogenizowanego, twarogu, serka wiejskiego lub gęstego jogurtu). 
  •  kilka łyżek jogurtu jeśli chcesz rozrobić zwykły ser twarogowy
  • 2 łyżki masła
Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu odcedź.
  2. Kaszę jaglaną przełóż na sitko i przelej najpierw zimną a następnie wrzącą wodą (w przeciwnym razie kasza będzie gorzka).
  3. Ugotuj kaszę według przepisu z opakowania, co jakiś czas czas mieszając. Kiedy kasza zmięknie i wchłonie wodę wyłącz ogień i odstaw na chwilę.
  4. W tym samym czasie roztop na patelni 2 łyżki masła, dodaj do nich 2 łyżki cukru i mieszaj aż cukier się rozpuści. Na koniec wrzuć 2 łyżeczki karobu/kakao i wymieszaj.
  5. Wlej "czekoladę" z patelni do kaszy jaglanej i zblenduj całość. Dodaj orzeszki i wymieszaj.
  6. Rozgnieć i wymieszaj serek/jogurt/twaróg z cukrem.
  7. Na talerze rozłóż makaron, masę z kaszy i twarogową. Smacznego!:)
Kasza jaglana zawiera krzemionkę, witaminy: B1, B2, B6, kwas pantotenowy, składniki mineralne: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo, a także lecytynę.Orzechy włoskie są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawierają magnez, potas, żelazo i fosfor a także witaminy: z grupy B, C i E.

Warto zastąpić biały makaron pełnoziarnistym ponieważ zawiera więcej błonnika,a kakao karobem, które nie zawiera kofeiny i nie powoduje alergii u niemowląt.
Zaczynamy od przygotowania makaronu pełnoziarnistego
Kasza jaglana z karobem (lub kakaem) i cukrem

 Serek na słodko możemy przygotować na kilka sposobów:
 z tego co akurat znajdziemy w lodówce lub tego co
 najbardziej lubimy





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz