poniedziałek, 13 stycznia 2014

Drożdżak z owocami

Prosty przepis na ciasto drożdżowe, pięknie rośnie i zawsze się udaje :)
Drożdżak z owocami

Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 3 jajka
  • 5 dag drożdży
  • ulubione owoce np. jabłka, śliwki
Kruszonka:
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki zimnego masła
Przygotowanie ciasta:
  1. Mąkę przesiej do dużej miski lub na stolnicę i zrób zagłębienie.
  2. Dodaj ciepłą (nie gorącą) wodę i cukier, wkrusz drożdże. Wymieszaj wodę z cukrem i drożdżami. Pozostaw na ok.15 min w ciepłym miejscu aż drożdże zaczną "pracować".
  3. Jeśli używasz masła rozpuść go na wolnym ogniu i przestudź.
  4. Do mąki z drożdżami i cukrem dodaj olej (rozpuszczone masło) i jajka.
  5. Natłuść dłoń olejem i wyrabiaj przez chwilę ciasto aż składniki dobrze się połączą a ciasto zacznie się formować w kulkę.
  6. Pozostaw w natłuszczonej misce pod przykryciem do wyrośnięcia - ok. 1 godz.
  7. W tym czasie przygotuj wybrane owoce. Śliwki przekrój na połowę i wyjmij pestkę. Natomiast jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w ósemki.
  8. Przygotowanie kruszonki: zimne masło posiekaj i dodaj mąkę i cukier puder. Szybko zagnieć. 
  9. Natłuść dużą formę do pieczenia masłem i posyp mąką lub kaszą manną.
  10. Przełóż ciasto do formy, rozłóż go równomiernie (możesz natłuścić ręce olejem żeby ułatwić sobie zadanie). Na wierzch połóż owoce i posyp kruszonką.
  11. Włóż do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Ja piekę je 25 min w temp. 170 °C z termoobiegiem.
Smacznego!

Ciasto drożdżowe jest lekkostrawne dlatego można włączyć go do naszego jadłospisu kiedy przychodzi ochota "na coś słodkiego". Twoje  dziecko będzie również mogło je zjeść kiedy skończy 11 miesięcy.

Unikajmy ciast bardzo słodkich, przełożonych masami- mogą powodować bóle brzuszka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz