Prosty przepis na ciasto drożdżowe, pięknie rośnie i zawsze się udaje :)
Drożdżak z owocami
Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki masła lub oleju
- 3 jajka
- 5 dag drożdży
- ulubione owoce np. jabłka, śliwki
- 1/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki zimnego masła
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę przesiej do dużej miski lub na stolnicę i zrób zagłębienie.
- Dodaj ciepłą (nie gorącą) wodę i cukier, wkrusz drożdże. Wymieszaj wodę z cukrem i drożdżami. Pozostaw na ok.15 min w ciepłym miejscu aż drożdże zaczną "pracować".
- Jeśli używasz masła rozpuść go na wolnym ogniu i przestudź.
- Do mąki z drożdżami i cukrem dodaj olej (rozpuszczone masło) i jajka.
- Natłuść dłoń olejem i wyrabiaj przez chwilę ciasto aż składniki dobrze się połączą a ciasto zacznie się formować w kulkę.
- Pozostaw w natłuszczonej misce pod przykryciem do wyrośnięcia - ok. 1 godz.
- W tym czasie przygotuj wybrane owoce. Śliwki przekrój na połowę i wyjmij pestkę. Natomiast jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w ósemki.
- Przygotowanie kruszonki: zimne masło posiekaj i dodaj mąkę i cukier puder. Szybko zagnieć.
- Natłuść dużą formę do pieczenia masłem i posyp mąką lub kaszą manną.
- Przełóż ciasto do formy, rozłóż go równomiernie (możesz natłuścić ręce olejem żeby ułatwić sobie zadanie). Na wierzch połóż owoce i posyp kruszonką.
- Włóż do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Ja piekę je 25 min w temp. 170 °C z termoobiegiem.
Ciasto drożdżowe jest lekkostrawne dlatego można włączyć go do naszego jadłospisu kiedy przychodzi ochota "na coś słodkiego". Twoje dziecko będzie również mogło je zjeść kiedy skończy 11 miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz