sobota, 4 stycznia 2014

Gulasz wołowy (z cielęciną lub wołowiną)

Gulasz z wołowiną warto gotować wtedy, gdy mamy więcej czasu lub przygotować go dzień wcześniej. Zdecydowanie szybciej i smaczniej będzie przygotować gulasz z cielęciny.
  • 2,3 łyżki jogurtu typu greckiego
  • łyżka oleju
  • 3 kulki ziela angielskiego, liść laurowy
  • sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie:
  1. Na łyżce oleju podsmaż mięso na dużym ogniu przez chwilę, żeby pozamykać pory.
  2. Włóż pokrojone w kostkę mięso, wrzuć liść laurowy, ziele angielskie i słodką paprykę, podlej wodą i duś... Wołowina potrzebuje kilku godzin duszenia na małym ogniu. Wtedy wychodzi pyszna :)
  3. Kiedy mięso już zmięknie dopraw solą i pieprzem.
  4. Do 2, 3 łyżek jogurtu dodaj łyżkę sosu, wymieszaj i wlej na patelnię. 
  5. Nie gotuj jogurtu. Wyłącz ogień i wymieszaj dokładnie mięso z jogurtem.
Gulasz można podawać jak kto woli: z kaszą, ziemniakami lub pieczywem. Smacznego! :)

Mięso wołowe bogate w żelazo, cynk, witaminę B12. Poza tym zawiera znaczące ilości witamin B1, B2 oraz PP. Białko stanowi 18-21%, zaś tłuszcz 7-30%.

Pamiętajmy by mięso podsmażyć tylko przez chwilkę- tak by nie doszło do jego zrumienienia. Nie używamy cebuli, ostrej papryki, ani innych ostrych przypraw. W ten sposób mamy szansę uniknąć kolek.
Potrawy nie polecam w początkowym okresie karmienia, kiedy to bezpieczniej spożywać drób gotowany na parze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz