środa, 1 stycznia 2014

Karp na parze - czyli pomysł na szybki i zdrowy obiad



Karp z ziemniakami? Dlaczego nie. Przecież ziemniaki pasują nie tylko do schabowego. Jeżeli po Świętach trzymasz jeszcze w zamrażalniku kilka kawałków karpia- to jest pomysł dla Ciebie.
Dodatkowo karp na parze nadaje się także na Wigilijny stół- ja w tym roku tak właśnie zrobiłam :)

Karp na parze (karp inaczej)

  • oczyszczony karp 
  • sól
Oczyszczoną i umytą rybę, kroimy w dzwonki lub mniejsze kawałki. Solimy i wrzucamy do parowaru na ok. 20min.Przekładamy na talerz i podajemy np. z ziemniakami i surówką z marchwi.

Można również przed ugotowaniem ryby  przełożyć ją cebulą na kilka godzin , choć nie jest to konieczne i jeśli Twoje dziecko jest wrażliwe lepiej z tego zrezygnować.

Mięso karpia zawiera przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy: B1, B6, B12 oraz PP a także składniki mineralne- fosfor, potas, selen, cynk, żelazo, siarka i magnez.

Smażone potrawy są ciężkostrawne a co za tym idzie nie polecane pod czas karmienia piersią- mogą powodować wzdęcia u dziecka, dlatego też drogie mamy unikamy karpia w panierce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz