czwartek, 2 stycznia 2014

Kokosowe kuleczki z kaszy jaglanej- czyli domowe lumarki




Czasem przychodzi ochota na coś słodkiego :) właśnie wtedy warto przejrzeć zawartość szafek w kuchni i wyczarować coś własnego, najlepiej zdrowego i pysznego zarazem. Dzisiaj domowe lumarki z kaszy jaglanej.

Lumarki z kaszą jaglaną 
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wiórków kokosowych + do obtoczenia
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 łyżki cukru (lub fruktozy, miodu co kto woli)
Przygotowanie:
  1. Odmierz odpowiednią ilość kaszy jaglanej i przelej ją na sitku zimną, a następnie wrzącą wodą- to bardzo ważne, umożliwia pozbycie się charakterystycznej goryczki. W przeciwnym razie kasza będzie niesmaczna.
  2. Zagotuj mleko z cukrem.
  3. Do gotującego się mleka dodaj kaszę i wiórki kokosowe, gotuj na małym ogniu przez ok. 10 min, często mieszając.
  4. Masę zestaw z ognia i pozostaw do przestudzenia. Formuj kuleczki i obtaczaj w wiórkach.
Możesz również dodać kawałki migdałów (np. słupki), umieść je w środku kuleczki. Jeśli masz akurat płatki migdałowe możesz dodać je do gotującej się masy. Przy słodzeniu miodem dodaj go na końcu do przestudzonej masy. Smacznego! :)












































Kasza jaglana zawiera krzemionkę, witaminy: B1, B2, B6, kwas pantotenowy, składniki mineralne: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo, a także lecytynę. Wiórki kokosowe to doskonałe źródło błonnika pokarmowego i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Słodkie kuleczki są świetnym zamiennikiem rozmaitych sklepowych słodyczy, na które my- "mamy karmiące" także miewamy ochotę. Wiemy jednak doskonale, że sklepowe słodycze nierzadko zawierają tzw. chemię, która może wywołać rozmaite "brzuszkowe" konsekwencje u naszych maluszków. Unikajmy ich zatem i stosujmy różne zamienniki jak chociażby ten z przepisu powyżej. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz