poniedziałek, 30 grudnia 2013

Pierożki z marchewką


Pierożki z marchewką


Miałam ochotę na pierogi i... pojawił się problem bo jakie i z czym żeby nie zaszkodziły maluszkowi? Dzisiaj padło na pyszne pierożki z nadzieniem z marchewki. Są chrupiące i w mig znikają z talerza. Zjadał je ze smakiem nawet mój mąż, choć piersią nie karmi :) polecam na obiad i na przekąskę :)


Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki (ok. 350 gram)
  • 2 jajka
  • pół szklanki śmietany 
  • 100 g masła
  • 20 g drożdży
  • szczypta soli i cukier (mała łyżeczka)
Farsz:
  • 400 g marchewki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 surowe jajko
  • wywar warzywny
  • sól

Przygotowanie:

Ciasto:
  1. Rozcieramy drożdże z cukrem i śmietaną
  2. Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy posiekane masło, drożdże ze śmietaną i surowe jajko. Zagniatamy ciasto i odkładamy na ok. 30 min
Farsz:
  1. Marchewkę obieramy i kroimy na grube plasterki. Wrzucamy do wywaru warzywnego i gotujemy do miękkości. 
  2. Po ugotowaniu marchew odcedzamy i miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
  3. Jajka ugotowane na twardo drobno siekamy, dodajemy do marchewki wraz z surowym jajkiem. Solimy i łączymy wszystkie składniki.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką, szklanką wykrawamy krążki i nakładamy łyżką farsz. Pierożki po zlepieniu układamy na wyłożonej papierem blaszce "na sztorc". Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około pół godziny w temp. 180°C  (lub w 170°C z termoobiegiem).
Przestudzamy i podajemy! :)

Marchewka zawiera mnóstwo witaminy A, ponadto jest bogata w witaminy: B1, B2, PP, KK. Ma też sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, a nawet jodu.

Pierożki marchwiowe wspaniale zastąpią karmiącej mamie nam inne pierogi, które tradycyjnie występują w polskiej kuchni- takie jak np. pierogi ruskie. Unikamy także produktów wywołujących wzdęcia :( takich jak chociażby cebula.

1 komentarz:

  1. Trafiłam przypadkiem, zrobiłam... i wyszło pyszne! Dziękuję i pozdrawiam. Czekam na kolejne przepisy.

    OdpowiedzUsuń