Pierożki z marchewką
Miałam ochotę na pierogi i... pojawił się problem bo jakie i z czym żeby nie zaszkodziły maluszkowi? Dzisiaj padło na pyszne pierożki z nadzieniem z marchewki. Są chrupiące i w mig znikają z talerza. Zjadał je ze smakiem nawet mój mąż, choć piersią nie karmi :) polecam na obiad i na przekąskę :)
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki (ok. 350 gram)
- 2 jajka
- pół szklanki śmietany
- 100 g masła
- 20 g drożdży
- szczypta soli i cukier (mała łyżeczka)
- 400 g marchewki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 surowe jajko
- wywar warzywny
- sól
Przygotowanie:
Ciasto:
- Rozcieramy drożdże z cukrem i śmietaną
- Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy posiekane masło, drożdże ze śmietaną i surowe jajko. Zagniatamy ciasto i odkładamy na ok. 30 min
- Marchewkę obieramy i kroimy na grube plasterki. Wrzucamy do wywaru warzywnego i gotujemy do miękkości.
- Po ugotowaniu marchew odcedzamy i miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
- Jajka ugotowane na twardo drobno siekamy, dodajemy do marchewki wraz z surowym jajkiem. Solimy i łączymy wszystkie składniki.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką, szklanką wykrawamy krążki i nakładamy łyżką farsz. Pierożki po zlepieniu układamy na wyłożonej papierem blaszce "na sztorc". Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około pół godziny w temp. 180°C (lub w 170°C z termoobiegiem).
Przestudzamy i podajemy! :)
Marchewka zawiera mnóstwo witaminy A, ponadto jest bogata w witaminy: B1, B2, PP, KK. Ma też sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, a nawet jodu.
Pierożki marchwiowe wspaniale zastąpią karmiącej mamie nam inne pierogi, które tradycyjnie występują w polskiej kuchni- takie jak np. pierogi ruskie. Unikamy także produktów wywołujących wzdęcia :( takich jak chociażby cebula.
Trafiłam przypadkiem, zrobiłam... i wyszło pyszne! Dziękuję i pozdrawiam. Czekam na kolejne przepisy.
OdpowiedzUsuń