piątek, 3 stycznia 2014

Duszony ziołowy kurczak z kaszą

Tak przygotowany posiłek świetnie nadaje się na jako szybki i codzienny obiad.

Duszony ziołowy kurczak z kaszą
Porcja dla 2 osób
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  •  jogurt typu greckiego
  • sól
  • łyżka oleju
  • pieprz ziołowy lub czarny, majeranek, zioła prowansalskie, słodka papryka, ewentualnie przyprawa do kurczaka,
  • ziele angielskie, liść laurowy (do duszenia)
  • 100 gram dowolnej kaszy np. gryczanej lub jęczmiennej
  1. Oczyszczoną z błon i opłukaną pierś dzielimy na dwie części, możemy je lekko rozbić tłuczkiem ale nie jest to konieczne. 
  2. Przyprawiamy pieprzem, ziołami prowansalskimi, słodką papryką i przyprawą do kurczaka.
  3. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju i krótko na dużym ogniu obsmażamy z obu stron aby zamknąć pory w mięsie. 
  4. Następnie dolewamy wody, dodajemy 2 kulki ziela angielskiego i 1 liść laurowy. 
  5. Dusimy na wolnym ogniu do momentu aż mięso zmięknie (ok. 20-25 min). 
  6. Pod koniec duszenia dodajemy majeranek
  7. Następnie w kubku mieszamy 2 łyżki jogurtu greckiego z niewielką ilością sosu spod kurczaka i od razu wlewamy na patelnię, mieszamy, nie zagotowujemy (inaczej pojawią się grudki).
  8. Kaszę gotujemy w osobnym naczyniu według przepisu na opakowaniu, ja dodaję 1 łyżeczkę przyprawy typu vegeta bez chemii.
Uwaga! Jeśli dopiero zaczynasz karmić piersią lepiej zrezygnować z podsmażania i od razu wrzucić mięso do wody.  
Do tak przyrządzonego obiadu warto dodać ulubioną sałatkę/surówkę. Smacznego! :)




























Drób zawiera sporo białka (od 13 do 24 )%. Znajdziemy w nim także duże ilości cennych witamin z grupy B w tym całkiem sporo witaminy B12, a nawet cynk.

Duszone mięsko jest zdecydowanie bezpieczniejsze od smażonego( szczególnie od tego usmażonego w panierce). Dzięki temu możemy uniknąć bólów brzuszka u naszego maleństwa. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz