Tak przygotowany posiłek świetnie nadaje się na jako szybki i codzienny obiad. |
Duszony ziołowy kurczak z kaszą
Porcja dla 2 osób
- pojedyncza pierś z kurczaka
- jogurt typu greckiego
- sól
- łyżka oleju
- pieprz ziołowy lub czarny, majeranek, zioła prowansalskie, słodka papryka, ewentualnie przyprawa do kurczaka,
- ziele angielskie, liść laurowy (do duszenia)
- 100 gram dowolnej kaszy np. gryczanej lub jęczmiennej
- Oczyszczoną z błon i opłukaną pierś dzielimy na dwie części, możemy je lekko rozbić tłuczkiem ale nie jest to konieczne.
- Przyprawiamy pieprzem, ziołami prowansalskimi, słodką papryką i przyprawą do kurczaka.
- Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju i krótko na dużym ogniu obsmażamy z obu stron aby zamknąć pory w mięsie.
- Następnie dolewamy wody, dodajemy 2 kulki ziela angielskiego i 1 liść laurowy.
- Dusimy na wolnym ogniu do momentu aż mięso zmięknie (ok. 20-25 min).
- Pod koniec duszenia dodajemy majeranek
- Następnie w kubku mieszamy 2 łyżki jogurtu greckiego z niewielką ilością sosu spod kurczaka i od razu wlewamy na patelnię, mieszamy, nie zagotowujemy (inaczej pojawią się grudki).
- Kaszę gotujemy w osobnym naczyniu według przepisu na opakowaniu, ja dodaję 1 łyżeczkę przyprawy typu vegeta bez chemii.
Do tak przyrządzonego obiadu warto dodać ulubioną sałatkę/surówkę. Smacznego! :)
Drób zawiera sporo białka (od 13 do 24 )%. Znajdziemy w nim także duże ilości cennych witamin z grupy B w tym całkiem sporo witaminy B12, a nawet cynk.
Duszone mięsko jest zdecydowanie bezpieczniejsze od smażonego( szczególnie od tego usmażonego w panierce). Dzięki temu możemy uniknąć bólów brzuszka u naszego maleństwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz