piątek, 3 stycznia 2014

Deser bananowy z karobem lub kakaem (mus bananowy)

Świeżo przygotowany deser w formie kakaowego (lub karobowego) musu z smakuje naprawdę świetnie
Deser bananowy z kakaem lub karobem (mus bananowy)

Przepis na 2 porcje
  • 3 banany
  • 2 kopiaste łyżeczki karobu (mączka chleba świętojańskiego) lub kakao
Banany obieramy ze skórek, kroimy, wsypujemy karob i wszystko razem miksujemy blenderem. Smacznego!

















Karob jest dobrym zamiennikiem kakao, nie zawiera kofeiny i nie uczula.Banany natomiast zawierają  beta-karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B11, B12, C, D, E i K, a także makroelementy: potas, magnez, fosfor, wapń i sód. Co ważne w potrawie tej spożywane są na surowo więc nie mamy żadnych strat cennych witamin!


Kakao może wywoływać reakcję alergiczną Ponadto zawiera kofeinę, która może powodować rozdrażnienie u dziecka.Mus owocowy jest dobrym zamiennikiem gotowych sklepowych deserów, które często zawierają sztuczne barwniki, konserwanty itp.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz