poniedziałek, 30 grudnia 2013

Wigilijny kompot z suszu

Kompot z suszu smakuje od święta i na codzień
Wigilijny kompot z suszu
  • 250 g mieszanki suszu na kompot (śliwki, jabłka i gruszki)
  • garść rodzynek
  • 2 litry wody 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier do smaku
  • 6 goździków
Mieszankę suszu wraz z rodzynkami przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy cynamon, goździki i cukier i gotujemy na małym ogniu do momentu aż owoce zmiękną (ok. pół godziny). Kompot można podawać na zimno lub na gorąco. Smacznego! :)

W kompocie w suszu znajdziemy sporo błonnika roślinnego, który wspomaga procesy trawienne, a także witaminy C, A, B1, B2, E, pektyny, węglowodany,  żelazo i potas.

Kompot z suszu posłodziłam cukrem ponieważ miód może powodować alergię u niektórych niemowląt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz