sobota, 28 grudnia 2013

Zupa buraczkowa- zamiast barszczyku, na Wigilię i na codzień

Nasz "barszczyk", sprawdzi się na Wigilii Matki Karmiącej
Zupa buraczkowa
  • ok. 2l bulionu z warzyw
  • 2 buraki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • łyżka octu jabłkowego
  • opcjonalnie śmietana lub jogurt typu greckiego
Bulion zagotowujemy z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy starte na grubych oczkach: marchew, pietruszkę, seler i buraki. Całość gotujemy ok. 10min. po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy ziemniaki zmiękną przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy łyżkę octu jabłkowego. Całość zupy możemy dodatkowo zabielić śmietaną bądź udekorować kleksem jogurtu. Smacznego!

Buraczki są dobrym źródłem witaminy C i B1 oraz zawierają wiele makro- i mikroelementów. Znajdziemy w nich wapno, magnez, potas. Znany jest także ich dobroczynny wpływ na produkcję czerwonych ciałek krwi.

Zupa jest dobrym zamiennikiem barszczu czerwonego. Barszczyk zawiera zakwas z buraków, a ten nie jest polecany matką karmiącym- szczególnie w pierwszych tygodniach karmienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz